Понеділок, 21 лютого 2022 11:19

Яку стільницю вибрати для кухні

Якщо Ви планували покупку кухонної гарнітури, то, швидше за все, замислювалися над вибором стільниці. Ця частина кухонних меблів найбільше використовується: на ній готують їжу, ставлять посуд, проливають різні рідини (воду, кетчуп, каву). Але від цього вона псується: згодом з'являються подряпини, плями, сколи. Тому при виборі стільниці зверніть увагу не тільки на її дизайн, але й інші якості: матеріал виготовлення, покриття, тип кромки. Ми підготували огляд на популярні стільниці, щоб Ви змогли вибрати відповідну. Якщо Ви вже обрали таку, то у статті багато порад як правильно її доглядати.

Який матеріал стільниці кращий у побуті?

Матеріал виготовлення — це перше, про що варто потурбуватися під час вибору кухонної стільниці. Якщо підібрати хорошу основу й уважно її доглядати, новизна поверхні збережеться довше. Щоб визначитися з матеріалом виготовлення стільниці, розглянемо переваги та недоліки найпопулярніших із них.

 Камяна стільниця
Кам'яна
 

 Акрилова стільниця
Акрилова

 Пластикова стільниця
Пластикова

  Дерев'яна стільниця
Дерев'яна

Огляд видів стільниць за матеріалами виготовлення

 

Стільниця Натуральний камінь

Натуральний камінь

Основа: мармур.

Особливості: Довжина кухонних стільниць із каменю зазвичай від 1,5 до 3 м, товщина – 20, 30 мм. Натуральний камінь теж вимагає догляду: 1-2 рази на місяць поза втирають захисні засоби для блиску та підтримання чистоти

Переваги: Природні відтінки та приємна оку фактура каменю стильно виглядають у різних інтер'єрах. На цій основі байдуже подряпини та термічний вплив: на ній можна різати й ставити гаряче. Великий плюс — цілісність поверхні: не треба побоюватися за якість кромки та надійність стиків.

Недоліки: Мармур пористий і пухкий — жир, бруд, волога легко поглинаються. До того ж мармур не ударостійкий і боїться кислот.

Цінова політика: Висока вартість. Ціна варіюється в залежності від обробки каменю, цінності породи та ін.

 

Стільниця Штучний камінь (агломерат та акрил)

Штучний камінь (агломерат та акрил)

Основа: натуральна кам'яна крихта, поєднана спеціальними складами (акрилова та кварцовий агломерат).

Особливості: штучний камінь буває акриловим та композитним (агломерат). Зовні вони мало чим відрізняються, різниця у складі. В акрилі 60-75% кам'яної крихти, у композиті – понад 90%. Решта – смоли та спеціальні добавки.

Переваги: Агломерат стійкий до механічних пошкоджень, ударів, подряпин, хімічної дії. Завдяки щільній структурі він не вбирає запахи, жир, бруд, воду, барвники.

Недоліки: Штучний камінь втрачає колір при тривалому впливі ультрафіолету (сонячного проміння). Але з цією проблемою впораються штори або вибір світлого відтінку. Кварцовий агломерат більше схильний до подряпин і менш жароміцний.

Цінова політика: Дешевше, ніж мармур, але дорожче за пластик.

 

Пластикова стільниця з МДФ та ДСП

Пластикова стільниця з МДФ та ДСП

Основа: МДФ, ДСП, пластик HPL.

Особливості: МДФ і ДСП — це плити з тирси, яка виступає основою стільниці. Там зверху встановлюється пластик HPL. У МДФ тирса дрібніша і скріплюється натуральними компонентами - лігніном і парафіном. У ДСП – синтетичними смолами.

Переваги: За ціною один із найбюджетніших варіантів. Має багату палітру кольору та малюнка, може бути матовою чи глянсовою. Має кращий вигляд у сучасних стилях.

Недоліки: За таким покриттям легко доглядати, але ставиться до нього потрібно дбайливо: воно боїться подряпин та ударів, вологи (особливо на стиках), гарячих температур (чашку з чаєм стерпить, а ось гаряча каструля залишить слід).

Цінова політика: Це найдешевший варіант стільниці, особливо з ДСП.

 

Дерев'яна стільниця

Дерев'яна стільниця

Основа: Основа: натуральне дерево, масив дерева.

Особливості: у процесі виготовлення дерево просочують та покривають захисними речовинами, що продовжує його термін служби.

Переваги: Фактура і вид натурального дерева створюють атмосферу домашнього затишку та тепла, воно приємне на дотик і не холодить. Підходить для класичного інтер'єру, скандинавського стилю, кантрі. Піддається реставрації.

Недоліки: Дерево боїться вологи, вбирає запахи, бруд, не дуже добре переносить гарячий посуд, не стійке до ударів та інших механічних та хімічних впливів. Для нього необхідно придбати спеціалізовані засоби догляду та періодично їх користувати, забувши про абразиви та «хімію».

Цінова політика: Висока вартість, особливо за масив дерева.

Вибираємо колір та фактуру

Основа, з якої виготовлена стільниця, позначається на її довговічності, а як бути з дизайном? У натурального каменю та незабарвленого дерева невеликий вибір колірної гами. А ось акрилові та пластикові стільниці навпаки, відрізняються різноманіттям відтінків, що може навіть ускладнити вибір. Пропонуємо Вам деякі поради щодо поєднання стільниці та загального дизайну кухні:

  • по колірній гамі інтер'єру — поєднувати стільницю з кольором стелі, підлоги, фартуха, обідньою зоною або навіть із малюнком на шпалерах;
  • принцип контрасту "білий-чорний" - це колірний контраст робочої поверхні з фасадом гарнітура, фартухом. Найкраще такий принцип спрацьовує із чорним, білим та сірим кольором по відношенню один до одного. Якщо це ексцентричні стилі (фьюжн, поп-арт), підійде зіставлення яскравих відтінків (жовтий-червоний, чорний-жовтий).
  • використовувати універсальні кольори робочої поверхні – білий, сірий, бежевий та коричневий. Часто їхні відтінки практичні для багатьох стилів.

Визначтеся з фактурою покриття стільниці — глянсова чи матова? Глянець розширює простір та наповнює приміщення світлом, додає яскравості. Але майте на увазі, що на ньому буде видно відбитки пальців і розводи, особливо в темному кольорі покриття. Матова поверхня більш практична та спокійна. Якщо кухня простора, розташована на південній стороні та в сім'ї є маленькі діти, зупиніться на цьому варіанті.

«HOMEMEBLE» покриває робочі поверхні як глянсовим, так і матовим покриттям. Про вдале поєднання стільниці з дизайном кухні завжди підкаже наш консультант.

Поради щодо догляду за стільницею

Бережна експлуатація та правильний догляд допоможуть продовжити термін служби кухонної стільниці. Радимо при догляді за нею дотримуватися наступних порад:

doglyad za stilnitseyu2

  • Протирайте камінь м'якою ганчіркою з PH-нейтральним засобом для чищення. Не підійдуть лужні розчини, у тому числі мило;
  • Дерев'яну поверхню фахівці радять протирати мінеральними оліями. Не замінюйте рослинними - може змінитися колір дерева;
  • Не застосовуйте для чищення стільниці абразиви, жорсткі губки чи щітки;
  • Користуйтеся спеціальними підставками під гаряче та під ємності з маслом, щоб на поверхні не залишалося жодних слідів. Ріжте на обробній дошці;
  • Протирайте поверхню відразу ж після готування, щоб не залишалося плям і не вбирався бруд. Після вологого прибирання видаляйте залишки вологи сухою ганчіркою.

 

Замовте кухонні гарнітури зі стильними та практичними стільницями від «HOMEMEBLE»!

При замовленні меблів ми допоможемо підібрати колір, матеріал покриття та вид кромки робочої поверхні. За Вашим бажанням виготовимо фігурну стільницю, стільницю-підвіконня. Максимальний розмір наших поверхонь – 1200×4100.

Готові меблі безкоштовно доставимо по Івано-Франківську та області, забезпечимо швидке та акуратне складання. Сплатити можна будь-яким зручним способом. Замовте безкоштовну консультацію, наш співробітник надасть усю необхідну інформацію та допоможе в оформленні замовлення. Переглянути варіанти та кольори стільниць можна в нашому каталозі стільниць